Krujë

Kruja Gateway

Kruja është vetëm 32 km larg nga Tirana dhe shumë afër Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës. Ky qytet historik është 608m mbi nivelin e detit dhe ofron një pamje panoramike të mahnitshme.

Emri dhe rëndësia e qytetit janë të lidhura ngushtë me veprimtarinë 25 vjeçare të heroit tonë kombëtar, Skënderbeut, i cili në shekullin XV e bëri Krujën një bastion të rezistencës pa kompromis kundër Osmanëve. 

Muzeu Gjergj Kastrioti Skanderbeg ndodhet brenda mureve të kalasë, të cilat datojnë në shekujt e pestë dhe të gjashtë pas Krishtit.

Vetë muzeu u përurua në vitin 1981. Brenda mureve të kalasë janë edhe Muzeu Etnografik dhe Teqeja e Dollma. 

Pranë hyrjes së kalasë është një treg tradicional, i cili daton që nga periudha e Skënderbeut. Këtu, turistët mund të gjejnë produkte artizanale shqiptare si; sende të qëndisura, qilima, sende argjendi, bakër, alabastër, filigran, veshje tradicionale, antike në Baazar Vjetër tradicionale të Krujës.

 1. Mother Teresa (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu) is generally celebrated as the only Albanian to win a Nobel Prize, though born in Skopje in 1910 (now in Macedonia but then in the Ottoman Empire).
 2. Between 1950 to 1985 around 600,000 bunkers were built in Albania, they are nearly impossible to destroy so many are still in existence.
 3. Noding your head in Albania is a disagreement while shaking the head means “yes”, so it can get pretty confusing for tourists.
 4. At its closest point Albania is only 10km away from Corfu across the Ionian Sea.
 5. Hoxha’s official title was ‘Comrade-Chairman-Prime Minister-Foreign Minister-Minister of War-Commander in Chief of the People’s Army’ – quite a mouthful!
 6. Under the leadership of Enver Hoxha, Albania was declared the world’s first atheist state in 1967.
 7. Xhiro is the name for an evening walk in Albania. Some of the towns close roads to cars at certain times of the evening so locals can talk their daily stroll.
 8. Norman Wisdom was a cult figure in Albania where he was one of the few Western actors whose films were allowed in the country under Hoxha’s dictatorship
 9. Officially 70% of Albanians are Muslim but the number who actively practice is much lower.

 1. George Kastriot Skanderbeg
 2. Mother Teresa
 3. Fan Noli
 4. Pope Clement XI
 5. Gjon Mili
 6. Ismail Kadare
 7. Ferid Murad
 8. Inva Mula
 9. Eliza Dushku
 10. John and Jim Belushi
 11. Ermonela Joha

Kruje

1 of 4